Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου
Σε καινούρια εποχή, που χαρακτηρίζεται από καθαρό επαγγελματισμό, εισέρχονται οι σχέσεις με την Τουρκία με σκοπό τη διαχείριση του θαλάσσιου τουρισμού. Οι λιμενικές αρχές των δύο πλευρών του Αιγαίου οδηγούνται σε αυστηροποίηση των ελέγχων που διενεργούν. Ετσι, αν μέχρι χθες τα port controls τηρούσαν μερική ελαστικότητα ως προς την τήρηση των Νόμων, εφεξής όλα αλλάζουν.
Μάλιστα, το πρώτο καράβι που βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» ήταν το ροδίτικο «King Saron» το οποίο προχθές κρατήθηκε στο λιμάνι του Μαρμαρίς για εξονυχιστικό έλεγχο. Την ίδια στιγμή, στη Ρόδο, επώνυμος ναυτικός πράκτορας κατέθετε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη μη τήρηση κανόνων που αφορούν ελέγχους αξιοπλοΐας σκαφών.
Ειδικότερα, οι τουρκικές λιμενικές εποπτικές αρχές (state port control) έχουν λάβει εντολή να περνούν από αυστηρό έλεγχο όλα τα σκάφη που θα προσεγγίζουν το Μαρμαρίς, τη Σμύρνη ή τα άλλα κεντρικά λιμάνια της χώρας. Οι έλεγχοι θα αφορούν μόνο τα επαγγελματικά σκάφη κι όχι γιοτ που καταπλέουν για λόγους αναψυχής.
Τα «εγκαίνια» της νέας τουρκικής πολιτικής έκανε το ροδίτικο πλοίο King Saron, το οποίο επί χρόνια εκτελεί το δρομολόγιο Ρόδος – Μαρμαρίς – Ρόδος. Το καράβι ακινητοποιήθηκε αμέσως με το που προσέγγισε προχθές το λιμάνι της Μαρμαρίδας και ο καπετάνιος ενημερώθηκε για την έναρξη του ελέγχου.
Οι επόπτες του State Port Control έμειναν στο σκάφος επί εννέα συνεχόμενες ώρες. Ελεγξαν τα πάντα, από τα συστήματα ασφάλειας, μέχρι τα λαστιχάκια στους σωλήνες. Οι παρατηρήσεις που έκαναν ήταν ελάχιστες και ήσσονος σημασίας (ανάγκη για καινούριους έντυπους χάρτες, αντικατάσταση ενός πλαστικού σωλήνα), γι’ αυτό και δόθηκε αμέσως έγκριση για την επανέναρξη των δρομολογίων του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής», οι Τούρκοι ελεγκτές λειτούργησαν με αυστηρότητα και στο πλαίσιο που ορίζει ο Νόμος. Ωστόσο, στη συμπεριφορά τους δεν υπήρχε αλαζονεία, ούτε υπεροψία, ούτε διάθεση για δημιουργία προβλημάτων. «Εκαναν τη δουλειά τους» δηλώθηκε χαρακτηριστικά προς τη «δημοκρατική». Μετά τον έλεγχο και την υιοθέτηση των οδηγιών που δόθηκαν από τις τουρκικές αρχές, το King Saron απέπλευσε το βράδυ της περασμένης Τρίτης για τη Ρόδο και επέστρεψε κανονικά στα τακτικά του δρομολόγια.
Παρόμοιοι έλεγχοι θα διενεργούνται σε όλα τα καράβια, είτε πρόκειται για απλά επιβατηγά, είτε για μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Οι έλεγχοι αποσκοπούν στην προστασία των επιβατών, αλλά και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Μηνυτήρια αναφορά για τους ελέγχους στη Ρόδο
Ελέγχους σε όλα τα καταπλέοντα, επαγγελματικά σκάφη διενεργούν αντιστοίχως και οι ελληνικές λιμενικές αρχές. Οι έλεγχοι ορισμένες φορές είναι ελαστικοί. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που οι έρευνες είναι τόσο εξονυχιστικές και αυστηρές με αποτέλεσμα να γίνονται πολυήμερες δεσμεύσεις σκαφών. Σημειώνεται ότι γίνεται λόγος για την ύπαρξη ενός άγραφου Νόμου, για την επίδειξη επιείκειας στον καπετάνιο και στους πλοιοκτήτες που θα εντοπιστούν για πρώτη φορά να «παραβατούν». Η επιείκεια αφορά μόνο την πρώτη φορά, μετά όλα αλλάζουν.
Ο γνωστός τουριστικός πράκτορας, με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ενώπιον του εισαγγελέα στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, καθώς έχει διαπιστωθεί η κατ’ επανάληψη ελαστικότητα σε ελέγχους συγκεκριμένων τουρκικών σκαφών.
Προφανώς ο μηνυτής έχει στοιχεία που αιτιολογούν την αναφορά του αυτή, γι’ αυτό και είναι σίγουρο πως η ενέργειά του αυτή θα πυροδοτήσει αρκετές εξελίξεις σε ολόκληρο το λιμενικό και εποπτικό σώμα.