"Τέλη κυκλοφορίας" σε χιλιάδες σκάφη αναψυχής

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο δέκατο τρίτο του ν. 4211/2013 καθώς και με βάση μια πρόσφατα εκδοθείσα κοινή απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φ. Κουβέλη και της υφυπουργού Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου:

1) Όσοι κατέχουν ιδιωτικά ή επαγγελματικά πλοία αναψυχής μήκους άνω των 7 μέτρων καθώς και όσοι εκμεταλλεύονται επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια οφείλουν να καταβάλουν ειδικό τέλος υπέρ του Δημοσίου, το οποίο φέρει την ονομασία «Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων» (ΤΕ.Π.Α.Η.).

Το ΤΕ.Π.Α.Η. επιβάλλεται για όλα τα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων προαναφερθέντα πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, ανεξάρτητα από τη σημαία τους. Από το ΤΕ.Π.Α.Η. εξαιρούνται τα παροπλισμένα ή κατεσχεμένα σκάφη, τα «παραδοσιακά πλοία» και τα ευρισκόμενα σε κατάσταση ακινησίας, η οποία πιστοποιείται από την αρμόδια Λιμενική Αρχή.

2) Το ΤΕ.Π.Α.Η. ανέρχεται σε:

α) 16 ευρώ το μήνα ή 192 ευρώ το χρόνο για τα πλοία αναψυχής μήκους 7 - 8 μέτρων.

β) 25 ευρώ το μήνα ή 300 ευρώ το χρόνο, για τα πλοία αναψυχής μήκους 8 - 10 μέτρων.

γ) 33 ευρώ το μήνα ή 396 ευρώ το χρόνο, για τα πλοία αναψυχής μήκους 10 - 12 μέτρων.

δ) 8 ευρώ ανά μέτρο το μήνα ή 96 ευρώ ανά μέτρο το χρόνο, για τα πλοία αναψυχής άνω των 12 μέτρων και τα τουριστικά ημερόπλοια. Ειδικά για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τα τουριστικά ημερόπλοια, ισχύει έκπτωση 25%. Έτσι, για παράδειγμα, το ετήσιο ΤΕ.Π.Α.Η. για ένα ιδιωτικό πλοίο αναψυχής μήκους 12 μέτρων ανέρχεται σε 1.152 ευρώ (96 ευρώ ανά μέτρο Χ 12 μέτρα), ενώ για ένα επαγγελματικό πλοίο αναψυχής ή ένα τουριστικό ημερόπλοιο ίδιου μήκους, για το οποίο ισχύει έκπτωση 25%, το τέλος διαμορφώνεται στα 864 ευρώ {(1.152 ευρώ – (1.152 ευρώ Χ 25%)}.

3) Το ΤΕ.Π.Α.Η. καταβάλλεται για κάθε μήνα παραμονής στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η καταβολή διενεργείται πριν την έναρξη του μήνα για τον οποίο οφείλεται το τέλος και δύναται να αφορά και περισσότερους του ενός μήνες.

Για τα πλοία αναψυχής ή τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια που εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα για πρώτη φορά εντός του μήνα, το τέλος καταβάλλεται το αργότερο κατά την ημερομηνία εισόδου, για ολόκληρο τον τρέχοντα μήνα.
Το τέλος δύναται να προκαταβάλλεται εφάπαξ και για ολόκληρο το έτος. Στην περίπτωση αυτή, η καταβολή πραγματοποιείται είτε κατά τον μήνα Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, είτε κατά τον Ιανουάριο του τρέχοντος.

4α) Παρέχεται έκπτωση 25% στο οφειλόμενο ποσό το ΤΕ.Π.Α.Η. στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και στα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια ολικού μήκους άνω 12 μέτρων, υπό την προϋπόθεση της αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης, για το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η συγκεκριμένη έκπτωση.
β) Παρέχεται περαιτέρω έκπτωση 20% στο οφειλόμενο ποσό του ΤΕ.Π.Α.Η., στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και στα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων και ανεξαρτήτως της σημαίας τους, εφόσον εισέρχονται και παραμένουν σε λιμένες της ελληνικής επικράτειας, κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος και για όλη τη διάρκεια του έτους. Η έκπτωση χορηγείται με την προϋπόθεση της εφάπαξ καταβολής ή προκαταβολής του ετήσιου τέλους, για ολόκληρο το ημερολογιακό έτος.
Για τα ως άνω πλοία, η προϋπόθεση της εισόδου και παραμονής αποδεικνύεται από σχετική Βεβαίωση που χορηγεί ο Φορέας Διοίκησης και Εκμετάλλευσης των λιμένων παραμονής του πλοίου.
(γ) Παρέχεται έκπτωση 10% στο οφειλόμενο ποσό, στις περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής για το συνολικό τρέχον έτος ή εφάπαξ προκαταβολής του ΤΕ.Π.Α.Η. για το επόμενο ημερολογιακό έτος, τους μήνες Ιανουάριο του τρέχοντος ημερολογιακού έτους ή Δεκέμβριο προηγούμενου έτους αυτού που αφορά, αντίστοιχα.

5) Για την πληρωμή του ΤΕ.Π.Α.Η. απαιτείται κωδικός πληρωμής της κατηγορίας εσόδων «e-Παράβολο», ο οποίος χορηγείται από την ηλεκτρονική εφαρμογή «e-ΤΕΠΑΗ/ TEPAI» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που διατίθεται στη διαδικτυακή πύληwww.aade.gr, κατόπιν αιτήματος του υπόχρεου για την καταβολή προσώπου. Πρόσβαση στην εφαρμογή έχουν πιστοποιημένοι και μη πιστοποιημένοι χρήστες του TAXISnet.

6) Για τη χορήγηση του κωδικού πληρωμής συμπληρώνονται:

(α) Τα στοιχεία εξατομίκευσης του πλοίου: σημαία, όνομα πλοίου, λιμένας και αριθμός νηολογίου ή εγγραφής στο Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών (Β.Ε.Μ.Σ.), Αριθμός Μητρώου Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (Α.Μ.Υ.Ε.Ν.), IMO Νο, Διεθνές Διακριτικό Σήμα (Δ.Δ.Σ), ολικό μήκος σε μέτρα, είδος πλοίου, τόπος ελλιμενισμού στην Ελλάδα και ο ΗυΙΙ Identification Number (H.I.N.) ή ο Craft Identification No (C.I.N.).

(β) Τα στοιχεία υπόχρεου, (πλοιοκτήτη ή εφοπλιστή ή νόμιμου εκπροσώπου ή κατόχου ή χρήστη): επωνυμία ή ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ. για όσους διαθέτουν, έδρα ή κατοικία, τηλέφωνο, email.

(γ) Η ημερομηνία εισόδου του πλοίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

(δ) Ο μήνας/μήνες και έτος παραμονής του πλοίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

(ε) Για πλοία άνω των δώδεκα (12) μέτρων, και για τη χορήγηση των σχετικών εκπτώσεων από το οφειλόμενο ποσό του ΤΕ.Π.Α.Η., δηλώνεται επιπλέον:

(αα) H παραμονή του πλοίου σε λιμένες της ελληνικής Επικράτειας καθ' ολόκληρο το ημερολογιακό έτος.

(ββ) Η αποκλειστική χρήση του πλοίου ως επαγγελματικού για το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η συγκεκριμένη έκπτωση.

Η καταβολή διενεργείται στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων, με τη χρήση όλων των τρόπων πληρωμής που παρέχονται από αυτούς.
Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΤΕ.Π.Α.Η. από τις χώρες της ζώνης SEPA (Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε Ευρώ - Single Euro Payment Area) με την αποστολή εμβάσματος μέσω SEPA Credit Transfer σε ευρώ.

7) Για τη μη καταβολή ή τη μερική καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η. επιπλέον της πληρωμής του τέλους, επιβάλλεται από την Aρχή που τη διαπιστώνει και πρόστιμο, ως εξής:

α) για τα ολικού μήκους 7 - 8 μέτρων, 190 ευρώ,
β) για τα ολικού μήκους 8 -10 μέτρων, 300 ευρώ,
γ) για τα ολικού μήκους 10 -12 μέτρων, 400 ευρώ,
δ) για τα ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων, 1.100 ευρώ.

8) Για τα ήδη ευρισκόμενα στα ελληνικά χωρικά ύδατα πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, κατά την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της κοινής υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (16-11-2018), το ΤΕ.ΠΑ.Η. πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως τις 26 Νοεμβρίου (εντός 10 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης).