Το Χαϊδάρι κάποτε είχε παραλία - Αρχική - Η Εποχή

Το Χαϊδάρι κάποτε είχε παραλία - Αρχική  Η Εποχή

Στις 9 Σεπτεμβρίου, η δημοτική παράταξη «Πολίτες σε Δράση» του δήμου Χαϊδαρίου ξεκίνησε την παρουσίαση της πρότασή της για την αξιοποίηση του ...

in Περιβάλλον / by / on October 1, 2017 at 7:33 pm /

zounis-2

Στις 9 Σεπτεμβρίου, η δημοτική παράταξη «Πολίτες σε Δράση» του δήμου Χαϊδαρίου ξεκίνησε την παρουσίαση της πρότασή της για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου του δήμου και τη σύνδεσή του με την πόλη του Χαϊδαρίου. Κατά την παρουσίαση της πρότασης, ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης, θύμισε πως κάποτε το Χαϊδάρι είχε παραλία και λουόμενους.
Σιγά-σιγά δια της μόλυνσης του κόλπου του Σκαραμαγκά και δια των επιχωματώσεων, η παραλία έγινε απρόσιτη και ακατάλληλη για επισκέπτες. Με φωτογραφίες μιας άλλης εποχής -της δεκαετίας του ’60, αρχές ’70, που έσφυζε από ζωή, τότε που οι Χαϊδαριώτες λούονταν, έκαναν τη βόλτα τους και έπιναν τη ρετσίνα τους παραθαλάσσια- ξύπνησε μνήμες στους παλαιότερους και αποκάλυψε στους νεότερους πως ο δήμος τους βρέχεται από θάλασσα. Παρουσίασε δε μια πρόταση για να διεκδικήσουν πίσω τη θαλασσινή αύρα και να συνδέσουν την παραλία με την πόλη τους, μέσα από ένα μονοπάτι, πολιτισμού το ονομάζουν, που θα περνάει από σημαντικά πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία.

Πρόταση ανάπλασης

Διεκδικώντας τα 220 στρέμματα της ακτής προς όφελος της κοινωνίας, καταθέτουν συγκεκριμένη πρόταση για τη διαμόρφωση της προβλήτας και την ανάπλαση της περιοχής και της μικρής λωρίδας πρασίνου. Ζητούν την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων σκαφών και άλλων σκουπιδιών από το χώρο το φωτισμό του χώρου με φωτοβολταϊκά και διαμόρφωση χώρων πολιτισμού και αναψυχής. Από την κωμόπολη του Σκαραμαγκά ξεκινάει το μονοπάτι πολιτισμού και ακολουθώντας την Ιερά Οδό, μέσω του Ιερού Αρτέμιδος στην Αφαία, της Μονής Δαφνίου, το μνημείο του Νίκου Πλουμπίδη και της Λέλας Καραγιάννη, το μπλοκ 15 θα καταλήγει στο Παλατάκι. Επίσης, προτείνεται η σύνδεση του ιστού της πόλης με τους ορεινούς όγκους που βρίσκονται στις παρυφές του Χαϊδαρίου.
Τέλος, προτείνεται συνεργασία με τους όμορους παραθαλάσσιους δήμους για την αξιοποίηση και ανάδειξη θαλάσσιου μονοπατιού στην περιοχή. Η παρουσίαση της πρότασης έγινε σε γειτονιές της πόλης, συζητήθηκε το δεκαήμερο 12-22 Σεπτεμβρίου και συνδιαμορφώθηκε με τους δημότες του Χαϊδαρίου, ενώ στις 23 Σεπτεμβρίου έγινε εκδήλωση στην Ακτή Σκαραμαγκά, όπου παρουσιάστηκε η συνολική αναπτυξιακή πρόταση για την ανάδειξη και δυναμική διαχείριση της ακτής. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας και ο αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τσόκας, εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος και υποσχέθηκε ουσιαστική υποστήριξη και χρηματοδότηση κάθε συστηματικά μελετημένης και στοχευμένης πρότασης-δράσης, που θα υποβληθεί από το δήμο Χαϊδαρίου για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και τη λειτουργική του σύνδεση με το Χαϊδάρι, προς όφελος του συνόλου της Δυτικής Αθήνας, αλλά και των όμορων δήμων στον κόλπο της Ελευσίνας.

Πέτρος Ζούνης