18 Ιουλίου 2018 21:22
Μία 60χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της ενώ ακόμα τέσσερα άλλα άτομα διασώθηκαν όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε και βυθίστηκε στο κόλπο Ξυλοφάγου.
Σύμφωνα με την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων η γυναίκα επέβαινε στο σκάφος μαζί με άλλα τέσσερα πρόσωπα, τον 70χρονο σύζυγο και τον 38χρονο γιο τους, ο οποίος ήταν ο χειριστής του μοιραίου σκάφους όπως επίσης και με φιλικό τους ζευγάρι.
Σε κάποια στιγμή λόγω της θαλασσοταραχής και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή άρχισε να μπαίνει νερό στο σκάφος με αποτέλεσμα ο χείριστής να χάσει τον έλεγχο και παρά τις προσπάθειες του, αυτό αναποδογυρίστηκε και οι επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα.
Το σκάφος που οδηγούσε ο 38χρονος γιος της 60χρονης είχε αναχωρήσει από το αλιευτικό καταφύγιο Ορμήδειας, μετέβη στη περιοχή Κάβο Γκρέκο και στην επιστροφή προς τη περιοχή των Βάσεων Δεκέλειας, σημειώθηκε το τραγικό συμβάν.
Σε δηλώσεις του ο βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Δεκέλειας Αντρέας Πιτσιλλίδης ανέφερε ότι «σήμερα γύρω στις 14.30 το μεσημέρι λάβαμε κλήση από την Λιμενική Αστυνομία Λάρνακας ότι σκάφος αναψυχής που βρισκόταν στη περιοχή «Κόκκινος Γκρεμός» της Κοινότητας Ξυλοφάγου, εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας λόγω θαλασσοταραχής ήταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Πρόσθεσε ότι αμέσως κινητοποιήθηκε το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας που απέστειλε ελικόπτερο στη περιοχή και σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας των Βάσεων.
Με την άφιξη τους στη περιοχή «Κόκκινος Γκρεμός» τα σωστικά μέσα εντόπισαν στη θάλασσα ένα σκάφος αναψυχής. Το ελικόπτερο κατάφερε να διασώσει τα συγγενικά άτομα της οικογένειας, δηλαδή τον άνδρα και τη γυναίκα, τους οποίους και μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Η κατάσταση των δύο ατόμων κρίνεται καλή ωστόσο κρατούνται στο Νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλλίδη, ο πατέρας και ο γιός, κατάφεραν να κολυμπήσουν, βγήκαν στη στεριά και διασώθηκαν από αστυνομικούς των Βάσεων Δεκέλειας που έφτασαν στην περιοχή.
Την 60χρονη έβγαλε το κύμα στα βράχια της ακτής ωστόσο χωρίς να έχει τις αισθήσεις της. Ασθενοφόρο και γιατρός των Βάσεων μετέβησαν στη περιοχή και γύρω στις 4 το απόγευμα ο γιατρός διαπίστωσε το θάνατο της γυναίκας, η οποία είναι η Νίκη Χριστοφίδη, 60 χρόνων από τον Λυθροδόντα.
Ο κ. Πιτσιλλίδης είπε ακόμα ότι «από τις προκαταρκτικές εξετάσεις φαίνεται ότι λόγω της θαλασσοταραχής μπήκε νερό μέσα στο σκάφος αναψυχής» και παρά τις προσπάθειες του χειριστή αυτό βυθίστηκε με αποτέλεσμα τα πέντε άτομα που βρίσκονταν σ’ αυτό να πηδήξουν στη θάλασσα για να σωθούν.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι το ΚΣΕΔ και η Λιμενική Αστυνομία ειδοποιήθηκαν για το ατύχημα από άτομα που βρίσκονταν στη περιοχή.
Τα αίτια του θαλάσσιου ατυχήματος διερευνά η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, ωστόσο μετά τις πρώτες έρευνες για εξακρίβωση των αιτίων του δυστυχήματος, πιστοποιείται ότι κανένας από τους επιβαίνοντες δεν έφερε σωσίβιο.
Σε γραπτή ανακοίνωση του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης αναφέρεται ότι «σήμερα γύρω στις 14:09, το ΚΣΕΔ Λάρνακας έλαβε επείγουσα κλήση κινδύνου που αφορούσε 5 άτομα κυπριακής καταγωγής στην θαλάσσια περιοχή κόλπου Ξυλοφάγου (Κόκκινου Γκρεμού) στην Επαρχία Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, μικρό σκάφος στο οποίο επέβαιναν τα 5 άτομα, ανατράπηκε και βυθίστηκε πλησίον της ακτής πιθανώς λόγω της θαλασσοταραχής».
Το ΚΣΕΔ «έθεσε άμεσα σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την αντιμετώπιση του περιστατικού κινητοποιώντας ελικόπτερο της ΜΑΕΠ καθώς και 2 σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας Σταθμού Αγία Νάπας και Λάρνακας. Στη σκηνή στάλθηκε επίσης πεζό περίπολο και σκάφος των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «μετά από εντατικές έρευνες των πλωτών και πτητικών μέσων εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 4 άτομα ενώ μια γυναίκα δυστυχώς ανασύρθηκε νεκρή. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας για περίθαλψη και προληπτικές εξετάσεις».
Στην ανακοίνωση του το ΚΣΕΔ «καλεί το κοινό, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή, να τηρεί τους κανόνες ασφαλείας και να αποφεύγει την είσοδο στη θάλασσα με δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ακόμα όσοι επιβαίνουν σε σκάφη θα πρέπει να φέρουν απαραίτητα σωσίβιο και σε περίπτωση κινδύνου να καλούν άμεσα στο κανάλι 16 ή στο τηλέφωνο 1441 του ΚΣΕΔ».