Στην πλήρη καταγραφή της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης για όλους τους φορολογούμενους (πόθεν έσχες) προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με ...
Στην πλήρη καταγραφή της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης για όλους τους φορολογούμενους (πόθεν έσχες) προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, που έπειτα από παλινωδίες, καθυστερήσεις και συνεχείς αλλαγές χρονοδιαγραμμάτων, τουλάχιστον στην πρώτη μορφή του, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.
Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους θα έχει δημιουργηθεί η ειδική υπηρεσία περιουσιολογίου του υπουργείου Οικονομικών, που φιλοδοξεί να αποτελέσει το πιο ισχυρό όπλο της Πολιτείας κατά της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
Σε πλήρη ανάπτυξη το περιουσιολόγιο θα επιτρέπει, σε συνδυασμό με τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος, τον αυτόματο προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους, το οποίο θα συγκρίνεται με το εισόδημα που δηλώνεται στην ετήσια φορολογική δήλωση.
Αν το τεκμαρτό είναι υψηλότερο από το δηλωθέν, τότε θα φορολογείται με βάση το εισόδημα που προκύπτει από το περιουσιολόγιο. Η υλοποίηση του περιουσιολογίου θα ξεκινήσει να οικοδομείται με βάση στοιχεία για την περιουσία των φορολογουμένων που έχει ήδη στη διάθεσή της η φορολογική Αρχή. Θα "στηθεί" σε πρώτη φάση με βάση το ετήσιο εισόδημα, τα ακίνητα, κάθε είδου οχήματα κ.α.
Σε δεύτερη φάση το περιουσιολόγιο θα χτιστεί με βάση τα στοιχεία που θα αντληθούν από τρίτες υπηρεσίες ή θα κληθούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν.
Σύμφωνα με το Έθνος, στο νέο σύστημα θα καταγράφονται τα εξής: κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, οχήματα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, σημαντικά χρηματικά ποσά εκτός τραπεζών, καταθέσεις, συνάλλαγμα, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, επιχειρηματικές συμμετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Πηγή: Έθνος