Ένας καλός σκίπερ κάνει τα πάντα καθώς προσπαθεί να ικανοποιήσει με ασφάλεια και σιγουριά τους ταξιδιώτες του. Στον κάμπο, τον οποίο εκπροσωπεί και συμβολικά η Λάρισα, δεν συναντάς εύκολα ανθρώπους που να βιοπορίζονται από τη θάλασσα. Πόσο μάλιστα να το κάνουν μέσω ενός επαγγέλματος που σπανίζει.
Τι εστί όμως σκίπερ και με τι επιφορτίζεται την ώρα της εργασίας του, ρωτάμε τον 35χρονο Λαρισαίο που μας μιλάει ως ένας εκ των νέων ανθρώπων του χώρου «Είναι ο κυβερνήτης σκαφών αναψυχής που ενοικιάζονται με την ημέρα, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες» μας εξηγεί τυπικά, την ώρα που ετοιμάζεται να φτάσει οδικώς στο Λαύριο με σκοπό να ξεκινήσει ένα ακόμα ταξίδι στο Αιγαίο. Τελευταία ο ίδιος ασχολείται κυρίως με τα καταμαράν που γνωρίζουν μεγάλη άνθηση στον χώρο.
«Γενικά ο σκίπερ είναι αυτός που έχει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του σκάφους» συνεχίζει και γίνεται πιο συγκεκριμένος, «στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται η εύρεση του σκάφους, η παραλαβή του, ο έλεγχος της κατάστασης και του εξοπλισμού του, η προμήθεια νερού, τροφίμων και άλλων αναλωσίμων και η πλοήγηση του σκάφους σε παραλίες και λιμάνια ανάλογα με τις δυνατότητες και τις προτιμήσεις των ενοικιαστών του ή η μεταφορά των σκαφών από λιμάνι σε λιμάνι για την επιβίβαση τουριστών και η φροντίδα για την άνετη και ασφαλή μεταφορά τους. Γενικότερα, οι αρμοδιότητες και δραστηριότητες του σκίπερ κατά τη διάρκεια των ταξιδιών εξαρτώνται από τη συμφωνία που έχει κάνει με τους πελάτες».
Οι Έλληνες όλα αυτά τα χρόνια δεν προτιμούσαν ιδιαίτερα αυτό το είδος των διακοπών, σύμφωνα με τον ίδιο αλλά τα τελευταία χρόνια κάτι δείχνει πως μπορεί να αλλάξει, αλλά θέλει πολλή δουλειά. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο οικονομικός παράγοντας καθώς δύσκολα αλλάζουν γνώμη οι περισσότεροι για το ότι είναι ένας ακριβός τρόπος διακοπών.
«Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα καθώς μπορείς με σωστό προγραμματισμό να περάσεις πολύ καλές διακοπές και σε λογική τιμή πάνω στο σκάφος» λέει ο Κώστας Συμεωνίδης και εξηγεί: «Ο σκίπερ πληρώνεται με 190 ευρώ την ημέρα. Αυτή είναι μια διεθνής τιμή. Ένα σκάφος μπορεί να στοιχίζει από 250 ευρώ μέχρι και 1.500 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι. Αναλογικά για μια εβδομάδα μπορεί ένα ζευγάρι να δώσει ένα ποσό που θεωρείται λογικό για να περάσει όπως δεν έχει ξαναπεράσει σε διακοπές» τονίζει και στέκεται στο ότι «από τη στιγμή που θα μπει στο σκάφος κάποιος το μόνο που θα πρέπει να τον νοιάξει είναι σε ποιες παραλίες θέλει να κολυμπήσει και ποια μέρη να δει», ενώ σημειώνει ότι κάποιος μπορεί να έχει πάει πολλές φορές σε ένα μέρος από τον δρόμο, όμως αν πάει και με το σκάφος θα αλλάξει εντύπωση για όσα ήξερε μέχρι τότε.
Κατέχει δίπλωμα ανοικτής θαλάσσης και από το 2012 ασχολείται επαγγελματικά ως σκίπερ. Στην αρχή το έκανε συμπληρωματικά, όμως χρόνο με τον χρόνο βλέπει πως απασχολείται όλο και περισσότερες εβδομάδες κατά τους θερινούς μήνες. «Είναι ένα επάγγελμα που για 4-5 μήνες στην Ελλάδα μπορείς να το εξασκήσεις. Τους δύο μήνες Ιούλιο – Αύγουστο μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση που δεν βρίσκουν σκίπερ εύκολα όσοι το αποφασίσουν τελευταία στιγμή».
Μια συμβουλή του είναι να οργανωθεί η παρέα από νωρίς. «Αν το κάνουν ας δώσουν λίγα λεφτά παραπάνω επενδύοντας στην ασφάλεια και την άνεση. Ας ψαχτούνε και θα δούνε πως στο τέλος θα βγούνε κερδισμένοι» καταλήγει ο Κώστας που ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τα θαλάσσια σπορ και μόλις του δόθηκε η ευκαιρία ως σκίπερ την άρπαξε και βγαίνει κερδισμένος καθώς βλέπει τις ομορφιές του Αιγαίου και παράλληλα εργάζεται. Το προτείνει και σε άλλους νέους ως επαγγελματικό προσανατολισμό στις δύσκολες μέρες μας.
Βίρα τις άγκυρες λοιπόν…
Του Κώστα Γκιάστα