Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Δήμος Αλίμου για τη μαρίνα - Η Εφημερίδα των Συντακτών

Την ακύρωση ως αντισυνταγματικής και παράνομης της άδειας λειτουργίας της μαρίνας Αλίμου ζητεί ο Δήμος Αλίμου με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά το Προεδρικό Διάταγμα του περασμένου καλοκαιριού με το οποίο επαναχωροθετήθηκε  ο εν λόγω τουριστικός λιμένας. 

Όπως είναι γνωστό η μαρίνα Αλίμου είναι ένας από τους μεγαλύτερους λιμένες ιδιωτικών σκαφών αναψυχής της Ανατολικής Μεσογείου, προσφέροντας 1.100 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής διαφόρων μεγεθών και έχει έκταση 240 στρεμμάτων. 

Για την προσβαλόμενη απόφαση του υπουργού Τουρισμού ο Δήμος Αλίμου υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο διαβούλευσης δεν έλαβε υπόψη τη γνωμοδότηση του Δήμου και τις απόψεις των δημοτών για τις σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του εν λόγω Δήμου.

Ειδικότερα, κατά τον προσφεύγοντα Δήμο, η από 13.9.2018 απόφαση του υπουργού Τουρισμού με την οποία εγκρίθηκε η άδεια λειτουργίας της μαρίνας Αλίμου παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές για την προστασία του περιβάλλοντος (άρθρο 24 Συντάγματος) και την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Σημειώνει ακόμα στην προσφυγή του ότι η κατασκευή λιμένων οποιαδήποτε κατηγορίας σε οποιαδήποτε ακτή της χώρας δεν μπορεί να αποφασίζεται ευκαιριακά και αποσπασματικά, αλλά πρέπει να προηγηθεί ευρύτερος εθνικός ή περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός λιμένων της χώρας.

Ακόμη, η υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, καθώς δεν έχουν εκτιμηθεί οι αναμενόμενες συνέπειες στο περιβάλλον από τα σχεδιαζόμενα έργα, έτσι ώστε να αποτραπούν πιθανολογούμενες βλάβες στο περιβάλλον και να μην παραβιαστεί η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η πραγματοποίηση έργων στη μαρίνα ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, επισημαίνει ο Δήμος Αλίμου και προσθέτει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ).