Μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις θαλάσσιου τουρισμού παγκοσμίως, το 17ο East Med Yacht Show 2018, που πραγματοποιείται στη μαρίνα Ζέας άνοιξε και επίσημα την Πέμπτη τις πόρτες της για το κοινό και τους επαγγελματίες του κλάδου. Οργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη φορά στον Πειραιά και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Μαΐου. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Π.Κουρουμπλή, ενώ παρούσα ήταν και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Ο Αντώνης Στελλιάτος- Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) αναφέρθηκε στην άνοδο που έχει σημειωθεί στις ναυλώσεις των ελληνικών επαγγελματικών σκαφών αυτή τη χρονιά, η οποία, οπως είπε, οφείλεται αφενός μεν στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί μια ασφαλή χώρα, αφετέρου δε στην πάταξη των παράνομων ναυλώσεων. Τονίζοντας την συνεισφορά του υπουργού Ναυτιλίας, καθώς και του Λιμενικού Σώματος αναφέρθηκε στην περσινή χρονιά κατά την οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις, πρόστιμα και απαγόρευση απόπλου σε περίπου 50 σκάφη μη κοινοτικής σημαίας και χωρίς ελληνική επαγγελματική άδεια. «Να διευκρινίσω ότι η ΕΠΕΣΤ κι εγώ προσωπικά, θέλουμε όλα τα σκάφη, παγκοσμίως, να έρθουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα μας, αλλά με έναν όρο: Νόμιμα και με ίσους όρους με τα ελληνικά». Προς αυτή τη κατεύθυνση γίνονται προσπάθειες να οδηγηθεί το νομοθετικό πλαίσιο, με παράλληλες συσκέψεις με τον υπουργό Ναυτιλίας , τους υπηρεσιακούς παράγοντες, την ΜΥΒΑ, την GYA και την Ένωση Πρακτόρων πρόσθεσε.
Ο Π. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στη σημασία των δυνατοτήτων που έρχονται μέσω της θάλασσας, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Τόνισε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας επεδίωξε τη συνεργασία με όλους τους συμβαλλόμενους παράγοντες για την στήριξη τομέων της Ναυτιλίας, όπως η Ναυτική Εκπαίδευση που αποτελεί προτεραιότητα ώστε να ανοίξει ένας νέος δρόμος διεξόδου από την ανεργία, η ποντοπόρος ναυτιλία, ο εφοπλισμός και η ακτοπλοΐα. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, ο υπουργός ανέφερε οτι η χώρα βαδίζει σταθερά και ένας από τους τομείς που έχει δώσει έμφαση το υπουργείο Ναυτιλίας είναι ο θαλάσσιος τουρισμός. «Μέσα από τη δημιουργική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που εμφανίζονται σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και όλα τα υπόλοιπα υπουργεία» συμπλήρωσε, ενώ επαίνεσε την συμβολή του Λιμενικού Σώματος στην υπόθεση της εξυπηρέτησης και στήριξης του τουρισμού, καθώς και στην πάταξη των παράνομων ναυλώσεων, ώστε να έχουμε σήμερα απτά θετικά αποτελέσματα στις ναυλώσεις των σκαφών με ελληνική σημαία.
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, τομεάρχης Ναυτιλίας της ΝΔ και βουλευτής Λασιθίου, επισήμανε την ανάγκη ενός ανταγωνιστικού θεσμικού και φορολογικού πλαισίου, ώστε να ωφεληθεί η ελληνική οικονομία από τον κλάδο του yachting, ο οποίος μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη στη χώρα. Ανέφερε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να αναπτυχθούν ανταγωνιστικές και φιλικές προς το περιβάλλον μαρίνες, καθώς το 80% του παγκοσμίου yachting δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, είναι σημαντικό να αναπτυχθεί η αγορά αυτή και στην Ελλάδα και η χώρα να αποτελέσει το κέντρο του παγκόσμιου yachting.
Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, τόνισε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός είναι η μεγάλη πρόκληση για την Αττική, καθώς διαθέτει εκείνες τις κρίσιμες προϋποθέσεις, όπως είναι, για παράδειγμα, η εξαιρετική ακτογραμμή της και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, που μπορούν να την καταστήσουν αναντικατάστατο προορισμό. «Ο κλάδος του yachting μπορεί να αποτελέσει ισχυρό χαρτί. Έστω κι αν τα περασμένα χρόνια χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες σε σχέση με τις ανταγωνιστικές γειτονικές χώρες. Σήμερα κάνουμε αγώνα δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Και το επιχειρούμε αυτό με την προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών, των μαρινών και των καταφυγίων για την ασφαλή πρόσδεση, τον ελλιμενισμό και εφοδιασμό των σκαφών όλων των τύπων και με στόχο την τόνωση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Αττικής. Δηλαδή τον συνδυασμό του γιώτινγκ και του θαλάσσιου τουρισμού με τον πολιτιστικό τουρισμό, τις επισκέψεις στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, σε μουσεία και μνημεία, σε όλη την Αττική αλλά και στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Χώρους που βρίσκονται πολύ κοντά στα σημεία ελλιμενισμού των σκαφών» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΝΕΕ) Γιώργος Πατέρας επισήμανε ότι το yachting για να λειτουργήσει παραγωγικά έχει ανάγκη από σταθερό θεσμικό πλαίσιο ώστε να προσφέρεται αναβαθμισμένη ποιότητα υπηρεσιών και να γίνεται γνωστό στο διεθνές κοινό αυτό το είδος τουρισμού. Επιπλέον, δήλωσε: «To Ναυτικό Επιμελητήριο, σύμφωνα με τον θεμελιακό του νόμο 989/79 οφείλει να ενεργεί και για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, η οποία ωφελείται και από την διακίνηση στα ελληνικά νησιά και από τα σκάφη αναψυχής με σημαίες Ευρωπαϊκών ή Τρίτων χωρών. Στο θέμα αυτό το τελευταίο 5μηνο το ΝΕΕ σε συζητήσεις τόσο με το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και με την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού έχουν συμφωνήσει νομοθετικές ρυθμίσεις για να ικανοποιήσουν όλες τις σημαίες (Ελληνικές, Ευρωπαϊκές αλλά και Τρίτων χωρών) σε θέματα που αφορούν στην ίση αντιμετώπιση των σκαφών αναψυχής στην Ελλάδα, ώστε όλα τα σκάφη να έχουν φορολογικό εκπρόσωπο για να μπορούν νόμιμα να συμμετέχουν στον θαλάσσιο τουρισμό μας».
Εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Πειραιά, ο Πέτρος Κόκκαλης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος ,δήλωσε ότι το σαλόνι σκαφών αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για τον Πειραιά, γιατί αναδεικνύονται οι δυνατότητες και οι υποδομές που προσφέρει η πόλη και σε αυτή την κατηγορία επισκεπτών, τους τουρίστες, όχι μόνο της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας, αλλά και του yachting. Ο Δήμος Πειραιά - συνέχισε - έχει επενδύσει τα τελευταία τριάμισι χρόνια στον τομέα του τουρισμού με την καμπάνια “Destination Piraeus”. Την προσπάθεια αυτή που κάνει η δημοτική αρχή – πρόσθεσε - ενισχύει το East Med Yacht Show και ευχαρίστησε γι’ αυτό την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού για την υπέροχη διοργάνωση. Τόνισε ακόμη, ότι η έκθεση αυτή είναι μία γιορτή που προσελκύει κάθε χρόνο, όχι μόνο επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και τους πολίτες που έρχονται στον Πειραιά για να δουν από κοντά τα εντυπωσιακά σκάφη στη Μαρίνα Ζέας.
Ο πρόεδρος του ΕΟΤ Χαράλαμπος Καρίμαλης σημείωσε ότι τα τρία τελευταία χρόνια προσελκύστηκαν 6 εκατομμύρια επιπλέον διεθνείς αφίξεις και αυξήθηκε ο τουρισμός κατά 25%, με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του παγκόσμιου μέσου όρου. Το 2017 εισήλθαν στη χώρα περισσότεροι από 30 εκατ. διεθνείς επισκέπτες και επετεύχθη ρεκόρ τουριστικών εσόδων. Το 2018 ξεκίνησε με διψήφια αύξηση στις αφίξεις και στις κρατήσεις, με 3 εκατ. επιπλέον προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια, και με όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει την καλύτερη χρονιά στον τουρισμό μας. Τόνισε πως η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού αποτέλεσε στρατηγική επιλογή και το υπουργείο Τουρισμού έχει θέσει και υλοποιεί συγκεκριμένους στόχους για την παγκόσμια προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού για γιώτινγκ στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.
Πληροφορίες για την έκθεση:
Το 17ο East Med Yacht Show 2018, αποσκοπεί:
• Στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα πλοία/σκάφη αναψυχής.
• Στη διερεύνηση και δημιουργία συνεργασιών με ξένους φορείς αλλά και με ελληνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αλλά και την ελληνική τουριστική αγορά.
• Στη βελτίωση της ελληνικής θέσης στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
• Στη προώθηση και τη τόνωση του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού.
• Στην καθιέρωση της Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα του Πειραιά, ως διεθνή τουριστικό προορισμό.
• Στην σταθερή ανάπτυξη του δείκτη ανταγωνιστικότητας σε άμεση συνάρτηση με τον κλάδο του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού.
Η έκθεση αποτελείται από:
- Έκθεση σκαφών: 60 σκάφη-μέλη της ΕΠΕΣΤ, επανδρωμένα Motor Yachts, Sailing Yachts, Catamaran & Bareboats, καλύπτοντας όλο το εύρος των σκαφών που διατίθενται προς ναύλωση και προς πώληση στην ελληνική αγορά. Το τμήμα αυτό είναι επισκέψιμο μόνο από τους επαγγελματίες του κλάδου.
- Περίπτερα εκθετών: 50 περίπτερα ελληνικών εταιρειών ναύλωσης σκαφών (τουριστικών πρακτόρων και ναυλομεσιτών), καθώς και εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες στο θαλάσσιο τουρισμό. Το τμήμα αυτό είναι ελεύθερα επισκέψιμο από το ευρύ κοινό.
Την έκθεση επισκέπτονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 5.000 άτομα, ενώ η δραστηριοποίηση των περίπου 5.000 πλοίων και σκαφών στο χώρο των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων είναι μια αγορά που ενδιαφέρει τους επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού ειδικότερα.
H Οργανωτική Επιτροπή της έκθεσης απαρτίζεται από την Ένωση Πλοιοκτητών Σκαφών Τουρισμού (HPYOA) και τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).
Το σαλόνι έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους το υπουργείο Ναυτιλίας , το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΝΕΕ), ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (EOT), το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Πειραιά και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
[related-articles]