Τις διαδικασίες, τα οφέλη και τις προοπτικές ανέλυσαν σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Χρήστος Δούκας και οι δύο ...
Τις διαδικασίες, τα οφέλη και τις προοπτικές ανέλυσαν σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Χρήστος Δούκας και οι δύο βουλευτές Ρίζος και Γκαρά – Οι 4 στόχοι που θα εξυπηρετεί το λιμάνι μέσα από τις υποπαραχωρήσεις, οι αναφορές για «χαράτσια» σε ιδιώτες και η επίθεση Δούκα στον βουλευτή της ΝΔ Δημοσχάκη
Της Κικής Ηπειρώτου
Μία νέα σελίδα ανοίγει για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και συνεπώς, για την οικονομία και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή και αφορά στην «κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. – Διατάξεις για τη λειτουργία του συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις». Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Χρήστος Δούκας και οι δύο βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος και Νατάσα Γκαρά, (ο κ. Καϊσας είχε επιτροπή στην Αθήνα), αναλύθηκαν τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου και οι δυνατότητες που δημιουργούνται για το λιμάνι, ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο, εδώ και δεκαετίες, μένει αναξιοποίητο.
«Ο δρόμος έχει ανοίξει, στο επόμενο διάστημα, θα γίνουν στο λιμάνι μας σημαντικά πράγματα με προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων» σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΛΑ και αναφέρθηκε στο τι θα σήμαινε για την περιοχή η πιθανή ιδιωτικοποίηση του λιμένα, την οποία σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση.
«Ιδιωτικοποίηση θα σήμαινε αυτόματα ότι θα έκλεινε ο οργανισμός και θα απολύονταν οι εργαζόμενοι και ό,τι δουλεύει εδώ μέσα με το σύστημα που δουλεύει. Θα γινόταν ο σχεδιασμός του λιμανιού με βάση το κέρδος του ιδιώτη, η τιμολόγηση με βάση τις ανάγκες του ιδιώτη, κοινωνικός χαρακτήρας μηδέν, κοίταγμα στην πόλη καθόλου, ΟΦΘΑ, ΝΟΑ, ερασιτέχνες αλιείς θα έπρεπε να πληρώνουν. Και κυρίως, αν θέλει ένα πολεμικό πλοίο της Ελλάδας, σε ένα λιμάνι που απέχει 30 χλμ από την Τουρκία, να έρθει εδώ, θα πρέπει να ζητήσει άδεια από τον ιδιώτη. Είναι ανατριχιαστικό το μοντέλο αυτό, δεν υπάρχει πια στον κόσμο».
Μιλώντας για τους 4 στόχους που θα εξυπηρετήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μέσα από τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων προς ιδιώτες, μέσα από μία διαδικασία πολύ συγκεκριμένη και αυστηρή, που θα αναφέρουμε παρακάτω, ο κ. Δούκας σημείωσε πως πρώτος στόχος είναι να γίνει το λιμάνι ένα διαμετακομιστικό κέντρο, με δημιουργία μεταφορικών κέντρων, ελεύθερων ζωνών και όσων υποδομών χρειάζεται ένα σύγχρονο λιμάνι, ώστε να παραμένουν εδώ τα προϊόντα, να ανασυσκευάζονται, να αναδιανέμονται και να παίξει το ρόλο του κόμβου μεταφοράς. Δεύτερος στόχος, η λειτουργία του ως ενεργειακός κόμβος, που ξεκίνησε με τον ΤΑΡ, και ακολουθεί ο LNG, ο IGB και απ’ ό,τι προκύπτει και ο southstream. Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων και με υποστήριξη των project αυτών με τις χερσαίες και λιμενικές εγκαταστάσεις, μπορούν να προκύψουν κέρδη για την τοπική κοινωνία, που δεν έχουμε βάλει στο μυαλό μας. Επίσης, τρίτος στόχος είναι ο θαλάσσιος τουρισμός, με την προσέλκυση μικρών και μεσαίων σκαφών αναψυχής και την παράλληλη δημιουργία υποδομών, όπως μαρίνα, καταφύγιο, πλωτές εξέδρες, ανάλογα με τις δυνατότητες του λιμανιού και τις συνέργειες με ιδιώτες. Τέλος, τέταρτος στόχος είναι η δημιουργία, εκ νέου, μιας ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, για την οποία η μελέτη είναι ώριμη και αναζητείται χρηματοδότηση.
Ο πρόεδρος του ΟΛΑ σημείωσε πως θα πρέπει να δουλέψουν όλοι προς την κατεύθυνση υλοποίησης του σχεδιασμού αυτού και αξιοποίησης των δυνατότητων που δίνει το νομοσχέδιο. «Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, με δραστηριότητες, στην παρούσα φάση, που δεν είναι σοβαρές. Δεν θα λέγαμε ότι μπορούν να μας ζηλέψουν άλλες περιοχές, με παρόμοιας δυναμικότητας λιμάνια. Έχουμε όμως ένα πλεονέκτημα, είμαστε σε εξαιρετική γεωστρατηγική θέση και η στιγμή είναι πάρα πολύ καλή για το λιμάνι μας. Απόδειξη, ότι σχεδόν σε καθημερινή βάση, έχουμε παρουσία υποψήφιων επενδυτών, σε διάφορους τομείς. Αυτό δεν συναντιέται σε άλλα λιμάνια… Υπάρχουν, βεβαίως, ακόμη προβλήματα με τα ιδιοκτησιακά, τα βάθη του λιμανιού, τα ναυάγια κλπ. Αλλά η διαδικασία που έχει ανοίξει με το νόμο αυτό, σημαίνει πως αν υπάρχει συλλογική απόφαση και αναγκαιότητα υλοποίησης σε κάποια ζητήματα, θα μπορούμε όλα εύκολα και γρήγορα να τα λύσουμε, ώστε μέσα στη χρονιά να έχουμε επενδυτές στο ενεργειακό και εμπορικό κομμάτι».
«Ο κ. Δημοσχάκης δεν μπορεί να παραπλανά τον κόσμο»
Ο κ. Δούκας μίλησε για πολλούς τοπικούς θεσμικούς φορείς, που στήριξαν αυτή την προσπάθεια ακόμη κι αν ιδεολογικά ανήκουν αλλού. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, όπου, εντόπισε «αδυναμία ανάπτυξης επιχειρημάτων, κανείς δεν πρότεινε κάτι άλλο, απλά αναμασούσαν, δεν έχετε σχέδιο, μελέτη. Τα έχουμε όλα. Και εθνική στρατηγική υπάρχει για το λιμάνι, για τις μεταφορές, για το δίκτυο υποδομών κι εκεί εντάσσεται η στρατηγική για την λιμενική πολιτική και την ανάπτυξη των λιμένων». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του βουλευτή Έβρου της ΝΔ Αναστάσιου Δημοσχάκη, ο οποίος, όπως είπε, «θυμήθηκε 30 χρόνια μετά τα Μαϊστριανά». «Δεν έχω πολυτέλεια να είμαι τόσο ευγενής, θέλω να λέω την αλήθεια. Στο πολιτικό κομμάτι, η πρόταση αυτή που κατατέθηκε και υιοθετήθηκε και από την τοπική κοινωνία, πήγε στη Βουλή να γίνει σχέδιο νόμου και βρήκε υποστηρικτές μόνο το κυβερνών κόμμα. Όσοι ήταν απέναντι, δεν είχαν επιχειρήματα… Θα περίμενα να είναι εδώ σήμερα και ο κ. Δημοσχάκης. Έπρεπε να το στηρίξει. Είναι δικό του θέμα και ευθύνη που δεν είναι εδώ. Δεν μπορεί να λέει τι θα γίνει με τα Μαϊστριανά. Αυτή ήταν η αντίθεσή του στη βουλή, αυτό είπε, δεν είπε κάτι άλλο. Με ξαφνική αγωνία, το 2019, που για 30 χρόνια τα Μαϊστριανά και οι ιδιοκτήτες τους ήταν όμηροι αυτής της ιστορίας και τώρα λύνεται… Τον τιμώ σαν βουλευτή αλλά καθόλου σε ό,τι αφορά αυτά που λέει. Δεν μπορεί να παραπλανά τον κόσμο».
Σε ό,τι αφορά ορισμένες δηλώσεις και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ‘χαράτσια’ με τα οποία θα επιβαρυνθούν όσοι επενδυτές εκδηλώσουν ενδιαφέρον και αναλάβουν κάποια δραστηριότητα στο λιμάνι, ο πρόεδρος του ΟΛΑ σημείωσε πως όλοι οι όροι είναι ξεκάθαροι και γνωστοί από πριν προς τους ιδιώτες. Ο ιδιώτης θα ξέρει το ποσοστό που θα πρέπει να αποδίδει στον Οργανισμό, από τον τζίρο του, το οποίο ποσοστό θα προκύπτει μέσα από τη μελέτη βιωσιμότητας που κάθε φορά θα εκπονείται. Το ποσό αυτό θα μοιράζεται, δίκαια, κατά τον κ. Δούκα, στο κράτος και στον Οργανισμό Λιμένα, ώστε να επιτελεί κι αυτός το ρόλο του. «Πώς μεταλλάχθηκε ξαφνικά αυτό και έγινε χαράτσι; Είναι κάτι που θα γνωρίζουν όλοι από πριν, είναι ευρωπαϊκή διαδικασία, η πιο καθαρή στον κόσμο με διαγωνισμούς που ελέγχονται από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης».
Γκαρά: «Το ν/σ ανοίγει πάρα πολύ μεγάλους δρόμους για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης»
Όπως σημείωσε η κα Γκαρά, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση και για τα 10 περιφερειακά λιμάνια. «Αντιλαμβάνεστε τι θα σήμαινε αυτό για το δικό μας λιμάνι, για κοινωνικούς, οικονομικούς και εθνικούς λόγους. Επί 3,5 χρόνια προσπαθήσαμε να ανατρέψουμε αυτό το σχέδιο, με πιεστική διαβούλευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το ΤΑΙΠΕΔ, τα υπουργεία και τους Οργανισμούς λιμένα… Στο 85% των ευρωπαϊκών λιμένων εφαρμόζεται το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων σήμερα, καθώς, έχει αποδειχθεί στην πράξη πως αυτό το μοντέλο, είναι το πιο συμφέρον και βιώσιμο».
Έτσι, με το νομοσχέδιο, τα λιμάνια παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο και την κυριότητα του δημοσίου, διασφαλίζεται η θέση και τα πλήρη δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ καθορίζεται ένα αυξημένο ανταποδοτικό τέλος, από τον ΟΛΑ προς τον Δήμο, στο 3,5% επί του τζίρου του Οργανισμού. Δεν διακυβεύεται, αλλά εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των Οργανισμών Λιμένων, με προοπτικές για δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας.
Η διαδικασία με την οποία θα γίνονται οι υποπαραχωρήσεις έχει ως εξής: Κάθε Οργανισμός Λιμένα θα εκπονεί μελέτη, με τη βοήθεια τεχνικού και οικονομικού συμβούλου που θα προσλάβει, μέσα στην οποία θα περιγράφεται ποιες δραστηριότητες και υποδομές παραμένουν στη χρήση και στην αξιοποίηση από τον ίδιο τον Οργανισμό και ποιες μπορούν να αξιοποιηθούν από προσέλκυση ξένων επενδυτών. Για κάθε δραστηριότητα, η υποδομή που θα έχει συμφωνηθεί ότι προχωρά με τη διαδικασία της υποπαραχώρησης, μετά από διαβούλευση με το ΤΑΙΠΕΔ, τον Οργανισμό και το υπουργείο Ναυτιλίας, θα γίνεται διεθνής διαγωνισμός. Αφού έχει εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας για να καθοριστεί με υπουργική απόφαση το ανταποδοτικό τέλος που θα δίνει ο εκάστοτε επενδυτής στον ΟΛΑ.
Από την πλευρά του, ο κ. Ρίζος αναφέρθηκε στη μεταμνημονιακή περίοδο που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες για τη χώρα, σημειώνοντας πως από τις 11 εξαγγελίες Τσίπρα στην ΔΕΘ, ήδη έχουν υλοποιηθεί 10 και η 11η, που αφορά στην επιδότηση ενοικίου, θα προστεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Μίλησε ακόμη για τις μεγάλες υποδομές, όπως είναι τα λιμάνια, οι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες, κάνοντας αναφορά στη Σιδηροδρομική Εγνατία, η οποία, όταν υπεγράφη στην Καβάλα, κάποιοι είπαν για όνειρα θερινής νυκτός, ήδη, όμως η κοινή εταιρεία Ελλάδος-Βουλγαρία έχει προχωρήσει στη δημιουργία καταστατικού και γίνονται τα πρώτα βήματα για τις να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις. Αναφέρθηκε σε όλους τους αγωγούς και τα ενεργειακά έργα, που επίσης ανοίγουν δρόμους, στα 20 εκ για έργα σε μικρά λιμάνια, στον χαρακτηρισμό της Σαμοθράκης ως άγονη περιοχή τύπου Α, στην αυτονόμηση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου κτλ. Τέλος, σημείωσε πως «όλα αυτά, όμως θα είναι κενό γράμμα, αν δεν υπάρξει οικονομική ανάπτυξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αυτές είναι η ραχοκοκαλιά μας και για αυτές έχουμε προγραμματισμό νέων κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ».