Όταν έρχεται τρικυμία, τα κουπιά δεν θα δουλέψουν

Το «τελειωτικό χτύπημα» στις επιχειρήσεις, αλλά και στους Έλληνες Ναυτικούς, που δραστηριοποιούνται στον χώρο του θαλάσσιου Τουρισμού, έδωσαν τα Υπουργεία Οικονομικών και  Ναυτιλίας, με μια αδιανόητα αδούλευτη ΚΥΑ, σχετικά με τον φόρο προστιθέμενης αξίας και την δραστηριότητα των πλωτών αυτών επιχειρήσεων, στην ανοιχτή θάλασσα.

Μια ΚΥΑ ‘κόλαφος’, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις, για την διενέργεια δραστηριότητας των σκαφών αναψυχής, για σκοπούς χορήγησης απαλλαγών από τον φόρο προστιθέμενης αξίας! Αγνοώντας παντελώς την ιδιαιτερότητα της Ελληνικής νησιωτικής μορφολογίας και υπογεγραμμένη, μέσα σε μια ημέρα, αλλά, κυρίως, χωρίς διαβούλευση και με τους φορείς αντίθετους.

Μπορεί να εφαρμοστεί; Η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, όχι μόνο για όσους επιχειρούν στον χώρο, αλλά και για το σύνολο των επαγγελματιών του θαλάσσιου Τουρισμού, όπως πληρώματα, Ναυπηγεία, εταιρείες Ναυλώσεων, τοπικές κοινωνίες στην νησιωτική Ελλάδα και για πολλούς άλλους.

Το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ναυτιλίας έκαναν την επιλογή τους πνίγοντας στα απόνερά της πλήθος περιοχών, αρκετές εκ των οποίων αποτελούν τους πλέον εμπορικούς προορισμούς της Χώρας, και καταλήγοντας, εξ’ ορισμού, στον αποκλεισμό άνω του 95% των πλόων που εκτελούνται στο καλύτερο «οικόπεδο» του πλανήτη για θαλάσσιο τουρισμό!

Είναι ξεκάθαρο πως η ΚΥΑ αυτή έχει προμελετημένα αποτελέσματα, τα οποία θα είναι τα εξής :

  • Δραματική μείωση Ναυπηγήσεων στην Χώρα μας.
  • Αδιανόητη αύξηση του κόστους ναυλώσεων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.
  • Ακύρωση προγραμματισμένων αγορών σκαφών από Ελληνικά Ναυπηγεία.
  • Τελικό χτύπημα στα Ελληνικά πληρώματα, λόγω της μαζικής φυγής των μεγάλων πραγματικών επαγγελματικών σκαφών, εξαιτίας της αδικαιολόγητης επιθετικής αυτής κίνησης.
  • Εκμηδενισμό των προερχόμενων από τον χώρο αυτό ασφαλιστικών εισφορών.
  • Εκμηδενισμό δραστηριοτήτων, σχετικά με επισκευές – κατασκευές – συντηρήσεις.
  • Απώλεια συναλλάγματος.
  • Τεράστιο οικονομικό χτύπημα σε Περιφέρειες που ελλιμενίζουν επαγγελματικά σκάφη 12 μήνες τον χρόνο.

Μετά από όλα αυτά, αναρωτιέται κανείς, για ποιους εκδόθηκε αυτή η ΚΥΑ, όταν δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας που να συμφωνεί. Ποιός προτρέπει τα Υπουργεία Οικονομίας και Ναυτιλίας να μη ζητούν επίσημα παρέκκλιση από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας ΦΠΑ, σχετικά με το καθεστώς απαλλαγής των επαγγελματικών σκαφών και να μην διατηρείται η υπάρχουσα Νομοθεσία;

ΕΠΕΙΔΗ δεν υπήρξε καμία διαβούλευση….

ΕΠΕΙΔΗ τα αποτελέσματα αυτής της εφαρμογής θα φέρουν τεράστια προβλήματα….

ΕΠΕΙΔΗ απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή και προαπαιτείται διαβούλευση…..

ΕΠΕΙΔΗ πρέπει να προηγηθεί  Συνεννόηση….

ΕΠΕΙΔΗ καμία ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, σε μία σοβαρή Χώρα, δεν επιτρέπεται να γίνεται αλά καρτ….

ΕΠΕΙΔΗ οφείλουμε να δώσουμε ενα τελος σε αυτήν την κωμωδία, στη δραματικά τοξική επιρροή επί 5.280 Ελληνικών επαγγελματικών σκαφών, 4.500 Ελλήνων Ναυτικών και, τουλάχιστον, 120 επαγγελμάτων. Είναι χρέος μας να προλάβουμε καταστροφικές επιπτώσεις επί του συνόλου των δραστηριοτήτων του Θαλάσσιου Τουρισμού!!!

*Ο Γιώργος Παρίσης είναι Μέλος Κ.Ε – Π.Σ. και τομέα Θαλασσίου Τουρισμού της Ε.Δ.Ε.Μ (Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης) και Μέλος Επιτροπής Τομέα Τουρισμού στο Κίνημα Αλλαγής